De lokale bevolking is veelal onwetend over uiteenlopende onderwerpen zoals bijv. hygiëne, HIV, malaria, omgang met kinderen en omgang met geld. Door als stichting aanwezig te zijn in de arme dorpjes buiten Jinja wordt getracht de mensen te onderwijzen in bovenstaande onderwerpen. Ook stelt de stichting zich ten doel de mensen te onderwijzen hoe ze in hun eigen levensonderhoud kunnen gaan voorzien.
Tenslotte helpt de stichting enthousiaste mensen met het opzetten van een bedrijfje door het verstrekken van een microkrediet teneinde hen in levensonderhoud te kunnen voorzien.

Kaloli

Kaloli met zijn vader voor hun huisjeKaloli, een geestelijk gehandicapte jongen, woont samen met zijn vader in een klein dorpje op ongeveer 10 kilometer van Jinja. Dagelijks komt hij bij daycare Vincent. Daycare Vincent is onderdeel van Home Sweet Home waar wij als vrijwilliger werkzaam zijn. In daycare Vincent komen zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapte kinderen samen om op eigen niveau les te kunnen krijgen. Het viel 2 vrijwilligers op dat Kaloli zo vaak last heeft van “Jiggers” (kleine wormpjes) in zijn voeten. Nadat we op een dag op huisbezoek gingen bij Kaloli werd al gauw duidelijk wat de oorzaak was. Het huisje was in een redelijke staat maar had geen vloer. Ze liepen en sliepen dus op de kale oranjekleurige grond. De wormpjes hadden dus vrij toegang tot de voeten van Kaloli. Ook liepen de kippen vrij rond in ditzelfde huisje. De stichting heeft het voor Kaloli en zijn vader mogelijk gemaakt dat er een nieuwe betonnen vloer in zijn huisje kwam. Ook hebben we de vader van Kaloli geadvisseerd de kippen uit huis te doen i.v.m. de hygiene. Na 2 maanden zijn we opnieuw bij Kaloli zijn vader geweest en waren blij verrast dat hij zijn huisje mooi schoon heeft gehouden. De vader van Kaloli is vastberaden de positieve lijn, die ontstaan is na het leggen van een nieuwe vloer in zijn huisje, door te zetten. Hij was zelfs bezig om voor zijn kippen een kleine aanbouw te maken zodat deze niet meer in huis hoeven rond te lopen. Ook is hij bezig met het maken van een latrine voor de lokale gemeenschap waar iedereen zijn behoefte kan doen. De nieuwe vloer die we hebben kunnen leggen in zijn huisje is voor hem het beginpunt geweest voor een nieuwe start. Daar doe je het toch voor!

Ogutu

Het oude huisjeOgutu en zijn oma, blij met hun nieuwe huisje!

Ogutu is ook een jongen die dagelijks bij Daycare Vincent komt. Door vrijwilligers werden we erop geattendeerd dat de woonsituatie bij hem niet best was. Hij woont samen met zijn oma in een dorpje zo’n 10 km van Jinja. Toen we bij zijn huisje aankwamen, zagen we dat de situatie nog erger was dan dat we dachten én begrepen we opeens waarom hij altijd zo verkouden was. Het huisje stond op instorten en het dak was zo lek als een mandje. Wanneer we naar binnen gingen werd de situatie alleen nog maar erger. Het was er koud, vochtig en kil, alsof je in een grot stond. Met lokale bouwlieden hebben we besproken wat de mogelijkheden waren. Al snel werd duidelijk dat restaureren geen optie was. Gelukkig hebben we voor Ogutu en zijn oma dankzij de stichting een heel nieuw huisje kunnen neerzetten. Overbodig om te zeggen hoe blij en dankbaar de oma van Ogutu was met hun nieuwe huisje!

Paulien

Het winkeltje van PaulienPaulien woont bij ons in Bukaya, op zo’n 5 kilometer van Jinja en heeft een zoontje van 2 jaar oud genaamd Elijah. Samen met haar vader, moeder, haar zussen en neefjes en nichtjes woont ze in een bescheiden huisje in dezelfde straat waar wij wonen. Met zijn 12en! delen ze een kleine slaapkamer. Op een dag kwamen we in gesprek met Paulien en vertelden ze ons dat ze een droom had om haar eigen winkeltje te beginnen. Op deze manier wilde ze voor haar en haar zoontje een betere toekomst proberen te realiseren. We hebben haar gevraagd een plan te maken van hoe het winkeltje eruit zou moeten komen te zien, wat ze zou gaan willen verkopen en op welke locatie ze zou willen gaan zitten. Ook vroegen we haar een schatting te maken hoeveel geld er nodig zou zijn om het winkeltje op te kunnen starten. Een tijdje later kwam ze vol enthousiasme terug met een plan. Met de mogelijkheid van het verstrekken van een microkrediet heeft zij een half jaar geleden kunnen beginnen met haar winkeltje. Het begin was moeilijk en het ging ook niet vanzelf. Maar langzaam maar zeker gaat het winkeltje lopen. Vooral Joanne is druk bezig geweest om haar zo goed mogelijk te begeleiden in haar winkeltje en haar te adviseren hoe ze het beste dingen aan kan pakken. Het winkeltje geeft Paulien en Elijah een nieuwe kans op een betere toekomst!