UgandaJinja is een stad in het oosten van Oeganda, ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kampala. Het ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Jinja is de hoofdstad van het district Jinja en het is tevens de hoofdstad van het koninkrijk Busoga.

De regio waar de stad ligt is beroemd om zijn vruchtbare gronden en de overvloedige regenval. Landbouw is dan ook de grootste industrietak, maar metaalbewerkingsfabrieken, leer en papierenfabrieken doen het ook steeds beter. En omdat het ook een haven aan het Victoriameer heeft, is de visindustrie ook een grote werkvoorziening. In deze regio woont voornamelijk het Bantu volk. Lusoga en Luganda zijn de voornaamste talen die gesproken worden. Jinja heeft ongeveer 110.000 inwoners en het gemiddelde jaarinkomen per hoofd van de bevolking ligt rond de 70 euro.Jinja

Even buiten Jinja ontspringt de rivier de Nijl.

De oorsprong van de naam "Jinja" komt uit de taal van de twee volkeren (de Baganda en de Basoga), die leefde aan weerszijden van de rivier de Nijl in het gebied. In beide talen betekent "Jinja"  "Rock". Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jinja_(stad)