Nieuwsbrief september 2019

Vriendschappen opbouwen.

Het is vrijdagavond, er komen zowel bij Remco als bij mij allemaal appjes binnen. We pakken allebei onze telefoon en we zien tot onze grote (positieve) verbazing allemaal foto's van alle Pearls bij elkaar in de studiehal genieten van een maaltijd. Kate schrijft dat ze het fijn vond om alle Pearls bij elkaar te hebben, om met elkaar te eten en elkaar beter te leren kennen. Ze heeft de auto van haar broer geleend en zich op de glibberige weg (vanwege de regen) gewaagd om ook de Pearls die van ver moeten komen erbij te hebben. Hier worden we super blij van, geheel op eigen initiatief alles geregeld! Voor ons wederom een mooie bevestigning dat we ons geen zorgen hoeven te maken of Kate het allemaal onder controle heeft. Wat is het toch fijn dat het project zo goed loopt en dat we het grotendeels uit handen kunnen geven.
Verder geen bijzonderheden in Oeganda, alles draait, de meeste studenten hebben weer vakantie gehad en langzaam aan gaat iedereen weer naar school.
Vanuit Nederland hebben we het ook allemaal goed onder controle. Een paar weken geleden werd Remco uitgenodigd een presentatie te geven over de stichting aan een 65+ groep in Hoofddorp. Remco vertelde het thuis en Finn vroeg gelijk mag ik ook een presentatie geven. Tuurlijk! Daar gingen de mannen (en wij vrouwen natuurlijk mee voor de geestelijke support ;-). Enthousiast gingen we weer even terug naar ons bijzondere Oeganda avontuur. We zijn inmiddels alweer ruim een jaar terug in Nederland en omdat we zo goed zijn ingeburgerd, lijkt Oeganda soms uit een ander leven. Tijdens zo'n presentatie gaan we weer even terug in de tijd en kunnen we enthousiast vertellen, zodat er ook weer mensen geraakt worden en een stukje betrokken raken bij de mensen in Oeganda.
Afgelopen maandag mocht ik op een basisschool in Wilnis aan alle kinderen een presentatie geven. Zij gaan namelijk klusjes doen om zo geld in te zamelen voor de Pearls. Ik heb ze door middel van foto's laten zien wat het verschil is om als kind op te groeien in Nederland of in Oeganda. Zeker bij de foto dat zowel jongens als meisjes in Oeganda kaal moeten zijn, vanwege hygiene,  wordt er tochwel geschokt gereageerd.

Super trots ben ik op Amelie. Amelie is een lief, vrolijk, enthousiast meisje van 10 jaar . Ze is in 2018 samen met haar ouders en zus bij ons geweest in Oeganda en heeft met eigen ogen alles kunnen zien en mee kunnen maken. Samen met haar familie is Amelie ook sponsor van Elijah. Amelie doet er alles aan om met haar talenten geld in te zamelen. Zo ging ze op timmerdorp (een groot kinderevenement in Nieuwkoop) haren krijten  voor Elijah en heeft ze veel spulletjes verkocht op een rommelmarkt. Ik vind het echt fantastisch dat je op zo'n leeftijd je zo inzet voor kinderen die het minder hebben.
We krijgen regelmatig de vraag hoeveel kinderen sponsoren jullie eigenlijk. Hieronder een mooie lijst met cijfers over wie we de afgelopen jaren hebben geholpen:
Momenteel    Basisschool: 24 Pearls (16 jongens en 8 meisjes)
        Middelbaar onderwijs: 15 Pearls (waarvan 9 jongens en 7 meiden)
        Vakopleiding: 4 Pearls (waarvan 2 jongens en 2 meiden)
        Afgestudeerde: 6 Pearls (waarvan 3 jongens en 3 meiden)
        Drop outs: 11 Pearls (waarvan en 6 jongens en 5 meiden) 
Even een kleine toelichting over de drop outs. Sommige studenten vallen uit, omdat ze verhuizen en ver weg gaan wonen, zodat we ze niet meer kunnen opvolgen. Sommige studenten of verzorgers nemen hun kans niet serieus en dan besluiten wij om ze uit het sponsorprogramma te zetten. We maken altijd een afspraak met de families en studenten. Wij, als stichting, zorgen voor het schoolgeld inclusief uniform en lunch. Studenten zorgen dat ze altijd op school zijn en hun uiterste best doen en de ouders/verzorgers hebben de taak om hun kinderen daarin te stimuleren. Als dat niet gebeurt, dan krijgen ze altijd nog een kans, maar als ze die kans niet pakken, dan zijn we heel streng en nemen we afscheid.
Naast de sonsoring hebben we de afgelopen jaren het volgende gedaan:
* 1 studiehal gebouwd (een grote hal voorzien van Solar waar de studenten uit het dorp  gebruik van kunnen maken om te studeren).
* 1 noodopvang gebouwd (3 ruimtes waar mensen terecht kunnen, als ze onverhoopt op      straat komen te staan
* 2 huisjes gebouwd
* 3 huisjes gerenoveerd
* 5 mensen geholpen met het opzetten van hun eigen business
* 10 huisjes voorzien van Solar verlichting
* 3 Youth Alpha studies afgerond

Gezamenlijk een maaltijd eten leidt altijd tot verbinding
Een maaltijd met kip is een traktatie, en daar word je blij van!
De taart wordt aangesneden, en natuurlijk opgegeten!
Amelie voert aktie tijdens timmerdorp!
Onderweg naar de presentatie.
Finn vertelt wat de verschillen zijn tussen Oeganda en Nederland.
Tag: 
nieuws