Nieuwsbrief oktober 2018

De wereld draait door.

Waar ik altijd erg trouw was in het maken van de nieuwsbrief, is het nu we weer in Nederland wonen toch weer een moeilijke opgave geworden. Zo graag wilde ik vasthouden aan wat ik in Oeganda had geleerd. Maar ik moet bekennen dat de westerse snelheid ook mij weer begint op te slokken. In een razend tempo hebben we de afgelopen maanden een nieuwe baan gevonden, gaan onze kinderen weer naar school, ben ik een nieuwe opleiding als verpleegkundige gestart en zijn we dolblij met ons nieuwe onderkomen in Nieuwkoop! Er is veel gebeurd in korte tijd.

Door de tijdelijke afwezigheid van de nieuwsbrief lijkt het misschien stil te staan in Oeganda, maar niets is minder waar. We zijn ongelofelijk trots op Kate. In haar eentje en soms met hulp van vrienden zorgt zij ervoor dat alles doordraait in Oeganda. Trouw krijgen we van haar een wekelijkse update over hoe het onze kinderen en ouders vergaat. Nu is het tijd om jullie als trouwe supporters ook weer even op de hoogte te brengen van alle ontwikkelingen van onze kanjers!

We hebben dit jaar veel examen kandidaten op zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs. Momenteel zijn zij bezig met het afronden van de examens, een spannende periode! De uitslag hiervan volgt pas in januari en dan weten we ook wat de volgende stap gaat worden in de voorbereiding naar hun toekomst. Racheal, Tom en Dickens moeten straks een keuze gaan maken welke richting ze op willen gaan. In deze nieuwe fase zullen ze beroepsgericht gaan leren om zich zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op hun toekomstige baan. We zijn benieuwd welke stappen zij gaan maken! De 8e groepers gaan hopelijk volgend jaar allemaal door naar het voortgezet onderwijs. Ook dit horen we pas in januari als de uitslagen van de (oegandese) cito bekend zijn.

Na Kate’s bezoek aan de moeder van Isaac krijgen we te horen dat het enorm goed gaat met het winkeltje wat we gestart zijn vlak voordat we terug keerden naar Nederland. De verkoop gaat goed aangezien ze het enige winkeltje in het kleine dorpje is waar mensen van alles kunnen kopen. Het stelt haar in staat om voor Isaac en zijn broertjes en zusjes te kunnen zorgen. Hierdoor is er gelukkig ook geen noodzaak meer om de gevaarlijke lokale gin (waragi) te brouwen. Natuurlijk worden we blij van deze berichten!

Opnieuw is er een Youth Alpha cursus afgerond. Samen met een vriend van Kate hebben de jongeren een bijzondere tijd gehad tijdens de Alpha ochtenden. Kate geeft aan dat de jongeren zo blij waren met de bijbels die ze kregen. Het blijft toch bijzonder om te horen dat jongeren in Oeganda zo blij zijn met dingen die wij als heel normaal beschouwen. In Oeganda wordt de bijbel gekoesterd en veelvuldig gebruikt. We hopen dat de bijbels tot zegen zullen zijn voor de jongeren en hun families!

Ook goed nieuws ontvingen we over de studiehal. Kate komt af en toe met een vriend van haar die wiskunde leraar is. Hij kan de kinderen die in de studiehal komen helpen met bijles zodat ze kundiger worden in dit onderwerp. Je moet je voorstellen dat deze kinderen soms met 100 tegelijk in de klas zitten. Mocht je dan moeite hebben met een bepaald vak zoals bijvoorbeeld rekenen dan is er geen ruimte om in een langzamer tempo te werken. Ook is er geen assistent zoals wij op de bassischool kennen die met de leerling even apart kan gaan zitten. Je moet dus gewoon mee in het tempo wat de leraar bepaald. Daarom zijn we zo blij met Kate’s vriend die zijn vrije tijd inzet om de kinderen te helpen met hun moeilijkheden.

De tijdelijke noodopvang wordt ook regelmatig gebruikt door de gemeenschap van Makenke. Afgelopen periode heeft er een vrouw gewoond waarvan haar man haar uit huis had gezet omdat ze ruzie hadden. Gelukkig heeft de lokale leider van Makenke, Paul, de ruzie kunnen sussen en woont ze nu weer gewoon bij haar man en kinderen. Ook heeft er een jongeman gewoond. Zijn vader was niet langer in staat om de huur van zijn woning te betalen en dus had de huisbaas er een slot op gedaan aan de buitenkant. Waar vader bij familie introk moest zijn zoon in de buurt blijven vanwege zijn school. We zijn blij dat ook hij tijdelijk in de opvang heeft kunnen slapen. De oma van Barbara en Sharon past nog altijd vol overgave op de noodopvang en vindt het heerlijk als ze tijdelijke buren heeft waarmee ze gezellig kan kletsen. Oma is wel een tijdje ziek geweest, maar nu gaat het weer prima met haar.

Nu we langzaam in rustiger vaarwater komen, komt er ruimte om het land, het leven en de mensen in Oeganda te missen. We denken steeds meer terug aan de prachtige jaren waarin we deel mochten zijn van een bijzondere cultuur en van mooie mensen. Onlangs was er een programma op televisie over Oeganda en brachten de beelden ons weer even terug naar ons 2e thuisland. Op andere momenten voelt Oeganda weer heel ver weg. Het hoort bij het proces van terugkeren, en dat is prima. Gelukkig kunnen we zeggen dat het goed met ons gaat. Ook Nederland is prachtig, zeker nu we de herfst weer eens na jaren van afwezigheid mogen meemaken. We hopen volgend jaar in het voorjaar als gezin een aantal dagen terug te gaan om te kijken hoe het iedereen vergaat. Daar kijken we ook stiekem al een beetje naar uit!

Hartelijke groet,

Familie Kwint

De hartelijke groeten van Mohammed, Shaban, Shalifa en Shakira!
Bijles van de meester!
Maggy in actie voor haar diploma voor de hotelschool.
'Mama' Isaac straalt in haar winkeltje.
Onze oude buurtjes zijn nog iedere dag blij dat ze naar school kunnen!
Tag: 
nieuws