Nieuwsbrief januari 2020.

Nieuwe Pearls en verandering van schoolkeuze.

In de vorige nieuwsbrief kwam ik net terug van een presentatie op de Julianaschool in Wilnis. Ik heb toen de kinderen verteld over het verschil tussen opgroeien in Nederland of in Oeganda. Blijkbaar waren de kinderen geraakt en zo kwamen ze in beweging om klusjes te doen om kinderen in Oeganda naar school te laten gaan. Toen we hoorde dat er € 2332,65 opgehaald was, werden we daar best even stil van! Ongelofelijk trots op de kinderen die hard gewerkt hadden om dit fantastische bedrag op te halen. Daarna ben ik nog alle klassen langsgegaan om te vertellen dat ik heel trots op ze ben. Ook heb ik ze een leuk filmpje (wat Kate had gemaakt) laten zien van 7 studenten in Oeganda die de kinderen in Nederland bedankte. Want voor dat prachtige bedrag kunnen 7 kinderen 3 jaar naar school!

Nog meer mooi nieuws over persoonlijke sponsoring. We hebben voor Ivan, Raphael en Milly een persoonlijke sponsor gevonden! Super! En helemaal leuk als er dan foto’s/filmpjes heen en weer worden gestuurd. Dat maakt het zo tof en betrokken! Het gaat verder dan alleen maar maandelijks een overboeking doen! Het gaat om 2 werelden die met elkaar worden verbonden!

Met kerst wilde we ook iets doen voor de sponsorfamilies. Na overleg met Kate hebben we besloten om weer kerstpakketten uit te delen. Het kerstpakket bestond uit 2 kippen, zout, suiker, rijst, kruiden en zeep. Kate is een paar dagen op pad geweest om iedereen blij te maken met een heerlijk pakket (welke gesponsord werd door Juwelier Van Beek). De foto’s zeggen denk ik genoeg om te zien dat iedereen heel blij was met de pakketten. 

Welkom voor 2 nieuwe pearls! Kinya Faruku is 10 jaar en zit in groep 6. Zijn moeder is overleden en woont in bij zijn oma. We kennen zijn oma en familie goed.

Toen we nog in Oeganda woonde, hebben we auntie Agnes beloofd (waar onze pearls Alan, Alice, Ronald en Emma wonen) dat als Josephine oud genoeg was om naar school te gaan, we ook haar zouden helpen. Inmiddels is Josephine 4 jaar en is het tijd om naar school te gaan, dus ook zij wordt met open armen ontvangen. Mocht je geraakt worden door de lieve snoetjes en lijkt het je leuk om een persoonlijke band op te bouwen d.m.v. sponsoring. Laat het weten!

Helaas is er naast het mooie bovenstaande nieuws ook minder goed nieuws. We kregen een tijdje geleden te horen dat Monica,17 jaar oud, verdwenen was. Monica’s familie vertelde aan Kate, dat ze op een dag vertrokken was met haar spullen en dat ze sindsdien niets meer van haar hadden gehoord of gezien. Het is altijd lastig met de Oegandese cultuur of de waarheid helemaal verteld wordt, of dat er dingen (vaak uit schaamte) worden achtergehouden. Maar goed we konden ook niks meer doen dan afwachten op nieuws. Van de week vertelde Kate,dat Monica terecht is en dat ze getrouwd is. Ze zou bij haar man en zijn familie wonen. Tsja, wat moet je daarvan zeggen…. Een beetje triest is het wel. Kate is bezig om te kijken of ze haar kan vinden en dan ook bespreken wat haar toekomstplannen zijn.

Kate stuurde vorige week het zorgwekkende bericht, dat onze 13 studenten van St. Peter’s High school (een middelbare school) klaagde over de kwaliteit van de school. Dat het met grote sprongen achteruitging. Er werd slecht lesgegeven en soms helemaal niet, maar nog veel erger dat er veel relaties waren tussen studenten en leerlingen. Dat laatste kan natuurlijk echt niet. In samenspraak met Kate hebben we besloten om de leerlingen over te plaatsen naar een andere school. In februari begint in Oeganda het nieuwe schooljaar en zullen ze beginnen op hun nieuwe school. Kate is van de week met de studenten mee geweest om ze op hun nieuwe school in te schrijven. We hopen dat ze zich snel thuis mogen voelen op hun nieuwe school!

Wow, wat een mooi bedrag!
Waiswwa benut zijn lange vakantie om wat bij te verdienen met chapattis.
Welkom Josephine!
Blij met een kip voor kerst!
Het meest veelzijdige stukje vlees....
Ook de jongens zijn blij met hun pakket.
Overal blije gezichten!
Welkom Farouk!
Tag: 
nieuws