Nieuwsbrief februari 2018

Onstuimig

Momenteel komt het met bakken tegelijk uit de lucht. De zware onweersbuien verdrijven de droge en hete periode. Gelukkig is voor de inwoners van Oeganda het regenseizoen weer begonnen. Mensen zijn volop aan het zaaien om over een aantal maanden hopelijk een mooie oogst te mogen verwelkomen.

Net als het weer is afgelopen maand op zijn zachtst gezegd een bewogen, onstuimige maand geweest waarin emoties van de ene naar de andere kant schoten. Vanwege persoonlijke omstandigheden hebben we helaas afscheid moeten nemen van Rogers als beoogd opvolger van The Pearls of Africa. Gelukkig hebben we met Kate vrij snel iemand bereid gevonden om het stokje over te nemen op het moment dat wij definitief terug zullen keren naar Nederland. En die definitieve terugkeer komt onverwachts veel sneller dan gedacht. Bij de verlenging van de visa van Noa en Finn is  vorig jaar door immigratie een foutieve stempel gezet. De oorspronkelijke datum van 22 juli staat nu op 9 mei. Dan zou je denken dat ze dat wel kunnen herstellen aangezien de fout zichtbaar bij immigratie ligt. Maar helaas, in Oeganda gaat dat toch net ietsje anders. Als we langer willen blijven moeten de visa vanaf 9 mei opnieuw voor een jaar verlengd worden. Omdat ons insziens de verlenging van een krappe 2 maanden niet opweegt tegen de gemaakte kosten die een verlenging met zich meebrengt, hebben we besloten onze koffers dan maar eerder te pakken. Naar alle waarschijnlijkheid wordt 8 mei de datum van definitieve terugkeer naar Nederland. U zult begrijpen dat door deze verandering alles in een stroomversnelling is geraakt. De komende tijd, die al spannend was, wordt nu nog spannender aangezien de tijd die we hebben om alles te regelen plots korter is geworden. Om die reden hebben we Kate direct meegenomen in onze werkzaamheden om de tijd die we nog hebben zo goed mogelijk te kunnen benutten.

Kate is een jonge vrouw van 26 jaar. Ze komt uit een welgestelde familie en heeft daardoor de opleiding tot advocaat kunnen volbrengen. Slechts een aantal maanden heeft ze haar vak in de praktijk gebracht. Het werk als advocaat bracht haar geen voldoening wat als een schok voor de familie moet zijn geweest aangezien zij in haar hebben geïnvesteerd. Kinderen zijn in Oeganda ook vaak een investering voor de toekomst. Met een goede opleiding is er kans op een goede baan en daarmee de toekomst van de ouders verzekerd. God heeft soms andere plannen... Het hart van Kate ging steeds meer uit naar haar minder bedeelde landgenoten. Ze besluit daarom om de advocatuur gedag te zeggen en zich aan te sluiten als vrijwilliger bij een organisatie die zich inzet voor kansarmen. Om zelf te kunnen overleven geeft ze naast haar vrijwilligerswerk les in Luganda (de lokale taal) aan de blanke gemeenschap in Jinja. Ook Joanne heeft haar lessen een tijdje gevolgd om beter te kunnen communiceren met de ouders van de kinderen die geen engels spreken. Zo zijn we in contact gekomen met Kate. Kate hoefde niet lang na te denken toen we haar vroegen om hulp. Dit is precies wat ze graag wil doen! We zijn blij dat ze heeft besloten de taken van The Pearls of Africa over te nemen en hebben er, door haar motivatie, alle vertrouwen in dat de families een waardige opvolgster krijgen. Haar 1e werkdag was een nationale vrije dag dus alle kinderen waren thuis. Kate die zich als een moeder op de kinderen stortte werd direct geaccepteerd en ‘aangenomen’ als ‘auntie’!

Alle scholen draaien weer op volle toeren en The Pearls werken hard aan hun toekomst. In dit nieuwe schooljaar hebben we 3 nieuwe Pearls mogen verwelkomen. Emma en Ronald die uit dezelfde familie komen van auntie Agnes mogen ook gaan bouwen aan een mooie toekomst. Mubaraka is overgekomen van een andere organisatie die niet langer kon voldoen aan zijn schoolgeld. Mubaraka is een  broer van Ikoru en Backu en neef van Bashir die al bij The Pearls familie zaten. We wensen hun veel succes en een mooie toekomst!

Ook onbestendig was het afgelopen maand in de familie van Mukadasi. Mukadasi draagt als oudste broer de zorg voor zijn jongere broertje en zusje. Henri, ook een Pearl, heeft afgelopen jaar voor de 2e keer klas S4 gedaan. S4 is een belangrijk jaar waarin je nationaal examen moet doen. De uitslag was wederom niet erg rooskleurig. We hebben hem daarom voorgesteld eens uit te kijken naar een beroepsopleiding. Samen met zijn broer zou hij uit gaan zoeken welke richting zijn voorkeur heeft. Noodgedwongen heeft hij dit moeten uitstellen omdat het zoontje van Mukadasi (6 maanden oud) heel ziek werd. Doktoren konden maar niet vinden wat er mis was met het normaal zo vrolijke ventje. Ryan werd steeds zieker en zieker en hield niets binnen. Ook de hoge koorts hield ruim een week aan. Uiteindelijk na verschillende doktoren gezien te hebben, werd er een juiste diagnose gesteld. Ryan had de mazelen. Dan zou je zeggen, dat zie je toch?! Maar nee, er schijnt een variant van mazelen te zijn die onderhuids is en dus met het blote oog niet te zien is. Snel kreeg hij de juiste medicatie toegediend en daarvan knapte hij dag na dag verder op. We zijn de dokter dankbaar dat hij in staat was om de ziekte vast te stellen anders had Ryan het zomaar niet kunnen overleven. Mukadasi woont in een huis van een vriend en heeft als buurvrouw de vriendin van zijn vriend. De vriendin aast op de gehele woning en probeert Mukadasi en zijn gezin op alle mogelijke manieren eruit te jagen. De meest afschuwelijke verwensingen worden keer op keer naar zijn hoofd geslingerd en met pest gedrag probeert zij hem het leven onmogelijk te maken. De situatie werd onhoudbaar en Mukadasi heeft uiteindelijk eieren voor zijn geld gekozen. Gelukkig heeft hij een ander huisje kunnen vinden en is hij met zijn gezin vertrokken. Hopelijk keert bij dit mooie gezin de rust snel weer terug en kan de focus gelegd worden op positieve zaken!

Wie ook als een wervelwind heeft gewerkt, is onze betrouwbare aannemer Patrick. Hij en zijn team hebben weer een prachtig reslutaat geleverd met de studiehal. In 2 maanden tijd is de hal gerealiseerd en klaar voor gebruik. De officiële opening was op 23 februari. Samen met de leerlingen van P7 (groep  8) van de basisschool in Makenke hebben we de hal feestelijk geopend! De dagen erna werd de hal dagelijks door een 20-tal jongeren in gebruik genomen om in alle stilte en met verlichting te kunnen leren! We hopen dat de hal zal bijdragen aan betere resultaten op school!

In dezelfde hal zijn we samen met Kate aan onze laatste Youth Alpha cursus begonnen. Het was even spannend of de opgewekte stroom door solar voldoende zou zijn om de apparaten te kunnen laten draaien, maar dat ging voortreffelijk! Een nieuwe groep jongens en meiden zijn op reis gegaan met Jezus om te ontdekken wat Hij voor hen kan betekenen! Afgelopen vrijdag hadden we een speciale gast in ons midden in de persoon van Eunice. Met haar vaardigheden op het gebied van toneel en drama gaf zij haar eigen verhaal aan ‘de verloren zoon’. Geweldig om te zien hoe de deelnemers hiervan genoten. Al dansend en juichend gingen we het verhaal door om uiteindelijk te kunnen begrijpen dat onze Vader altijd met zijn armen wijd open staat!

Eunice kwam samen met haar man (Martijn), 2 kinderen (Loïs en Amelie) en vriendin (Marieke) over uit Nederland om met ons het Oegandese leven te beleven. Ze hebben de Pearls een onvergetelijke week gebracht waarin ze alle aandacht kregen en verwend werden met een speciale lunch en een goed gevulde rugzak uit Nederland. Kinderen van de Maranatha school in Nieuwkoop, waar ook Loïs en Amelie op school zitten, werd  gevraagd om spulletjes zoals pennen, potloden en schriften mee te nemen voor thePearls in Oeganda. De mooie opbrengst werd in rugzakjes gedaan en uitgedeeld hier in Oeganda. Het blijft bijzonder als kinderen uit Nederland zich inzetten voor kinderen hier in Oeganda. Ontzettend bedankt kanjers van de Maranatha school!

Ook Noa zet zich in voor de mensen in het vluchtelingenkamp ‘bidi bidi’. Zij zal op 24 maart 5 km rennen om zo voedsel pakketten te kunnen verdienen voor de mensen in het kamp. Er is al massaal gereageerd op haar oproep voor sponsoring. Het doel van 100 voedselpakketten is al ruimschoots bereikt. Neemt niet weg dat je nog steeds kan meedoen. Mocht je Noa willen sponsoren en zo de vluchtelingen willen helpen laat het ons dan even weten!

Tenslotte willen we je oproepen om te blijven bidden voor de mensen in Oeganda. The Pearls zetten kleine stapjes vooruit, maar zijn nog altijd kwetsbaar. Bid voor standvastigheid in ondernemerschap, bid voor gezondheid onder de families en bid voor de mensen die vluchteling zijn en hun identiteit zijn verloren. Bid ook voor ons persoonlijk. Het zou fijn zijn als er duidelijkheid komt op het gebied van wonen en werken. Door gebed leggen we alles in Zijn hand in de wetenschap dat Hij het beste met ons voor heeft! Ontzettend bedankt!

Liefs,

Familie Kwint

 

 

De studiehal is klaar voor gebruik!
De kinderen van groep 8 van Kimasa Primary School verzorgen de opening van de studiehal.
Alles wordt in gereedheid gebracht voor een heerlijke lunch.
In grote pannen wordt heerlijk gekookt!
De nieuwe Youth Alpha groep met Kate.
Blij met de rugzakjes uit Nederland.
Ook Emma (3e linksonder) is blij met een rugzak met inhoud!
Henri gaat op zoek naar een beroepsopleiding.
Tag: 
nieuws