Nieuwsbrief december 2016

 

Een nieuw jaar, een nieuw begin.

Traditioneel is de 1e dag van het nieuwe jaar voor velen van ons de start van een nieuw begin. We nemen ons voor om gezonder te leven, aardiger tegen elkaar te zijn of meer tijd met elkaar door te brengen. Hoewel we iedere dag deze keuzes kunnen en mogen maken is 1 januari bij uitstek de datum waar we met zijn allen tegelijk gaan proberen onze voornemens tot een succes te maken.

Ook voor de families hier in Oeganda betekent een nieuw jaar een kans op een nieuw begin. Het schooljaar is vorige maand voor alle leerlingen tot een eind gekomen. Door de leraren zijn ze op de hoogte gebracht van hun resultaten en weten ze of ze een nieuwe start mogen maken in een nieuwe hogere klas of dat ze een herstart moeten maken in hun huidige klas. Gelukkig kunnen we u vertellen dat de meeste ‘Pearls’ zo gepresteerd hebben dat ze dit jaar over zijn naar de volgende klas. Helaas zijn er onder hen ook leerlingen die, buiten hun schuld, wat minder gepresteerd hebben en de klas nog een keertje over moeten doen. We hebben daarom afgelopen maand hier en daar wat extra knuffels uit moeten delen aan de zittenblijvers. Ze waren teleurgesteld en schaamden zich over het behaalde resultaat. We hebben ze een hart onder de riem gestoken en ze verzekerd dat het dit jaar beter zal gaan. Het merendeel van de zittenblijvers zijn later in het jaar ingestapt en hebben daarom veel lessen gemist. We hebben ze  dan ook uitgelegd dat het om die reden geen wonder is dat ze het jaar over moeten doen. We hebben er alle vertrouwen in dat ze het volgend jaar veel beter zullen doen en dat ze dan wel een mooi resultaat halen!

Iedere maandag ben ik te vinden bij kisoBOKa, de organisatie waar we als vrijwilliger ook actief zijn. Zo ook deze maandag. Plotseling staat de moeder van de tweeling, Winnie en Judith, en broertje Okello bij me in de hut. Ze gaat op de grond zitten met een bedroefd gezicht. Ik vraag haar waarom ze zo bedroefd is. In gebrekkig engels legt ze uit dat ze haar baantje in de brouwerij kwijt is en ze vraagt me daarom of ik de familie niet kan voorzien van eten. Omdat het geven van eten geen structurele oplossing is, vraag ik door wat ze zelf graag kan en wil gaan doen om in het onderhoud van haar gezin te kunnen gaan voorzien. Na een tijdje de mogelijkheden te hebben besproken geeft ze aan dat ze wel een groente en fruitstalletje zou willen beginnen, maar dat ze daar geen middelen voor heeft. Ze legt uit waarom ze dit idee heeft en haar verhaal klinkt geloofwaardig en zou kans van slagen kunnen hebben. Op de plek waar ze woont zijn nog weinig andere stalletjes te vinden die dezelfde groente en fruit aanbieden. Ze gaat haar marktwaar kopen op een lokale grote markt waar de inkoop niet zo duur is. Met de verkoop hoopt ze voldoende over te kunnen houden om de huur te kunnen betalen en de kinderen eten te kunnen geven. Enthousiast geworden over dit plan besluiten Joanne en ik de moeder te helpen met het starten van dit groente en fruit stalletje. Omdat Winnie en Judith vakantie hebben, hebben we hen gevraagd om hun moeder te gaan helpen. De volgende morgen rij ik naar haar toe om te kijken hoe het gaat. Ik parkeer mijn motortje bij kisoBOKa en loop verder naar het huisje van de familie wat op enkele minuten loopafstand staat van het community centrum van kisoBOKa. Tot mijn vreugde zie ik een proffesorisch houten stalletje staan met wat tomaten, uien, witte kool en zilvervisjes. De winkel is geopend! We hopen dat ze veel vaste klantjes zal gaan krijgen die bereid zijn haar te helpen door het kopen van de groenten in haar groentestalletje. We wensen haar heel veel succes met dit nieuwe begin!

Monica is één van the Pearls die helaas het jaar over moet doen. Om het verdriet van dit nieuws een beetje te kunnen vergeten besluiten we haar een dagje mee te nemen om te gaan ‘zwemmen’. Nou ja zwemmen? Nog nooit heeft ze een zwembad in het echt gezien. Nog nooit heeft iemand haar verteld hoe ze moet zwemmen. De teleurstelling van het blijven zitten, slaat al snel om naar vreugde wanneer ze schreeuwend van geluk als een klein kind van de waterglijbaan af gaat. Even voor de beeldvorming, deze glijbaan van badkamertegeltjes heeft een lengte van 2 meter en mondt uit in water van nog geen meter diepte. Voor Monica die 15 jaar is een geweldige attractie dus! Na een geslaagde dag breng ik haar tevreden weer terug naar huis. Thuis aangekomen ontmoet ik haar broer James (19 jaar). Ik raak met hem in gesprek en ontdek dat James een aangename warme persoonlijkheid is. Een echte grote broer die goed voor zijn zusje zorgt. Ik raak met hem in gesprek over zijn toekomstplannen. Hij geeft aan dat hij de basisschool heeft afgemaakt en daarna wegens het gebrek aan financiele middelen noodgedwongen moest stoppen met school. In de tussentijd (4 jaar) heeft hij allerlei baantjes gehad om zijn steentje bij te kunnen dragen aan de familie. Hij heeft veel op het land gewerkt en ook een baantje gehad als kruier van lokale metselaars. Als ik vraag naar zijn droom is hij duidelijk. Hij wil artiest worden! Hij droomt van volle stadions en fans die naar zijn show komen kijken. Hij speelt gitaar en kan een aardig nootje zingen. Mocht zijn droom geen werkelijkheid kunnen worden dan wil hij architect worden. Op de vraag die ik stelde of hij graag weer terug naar school zou willen gaan was hij duidelijk;’ ja natuurlijk wil ik dat!’ We besluiten ook  James te stimuleren om zijn dromen na te jagen. James begint dit jaar aan zijn 1e jaar in het voortgezet onderwijs en gaat na een pauze van 4 jaar dus weer terug de schoolbanken in! Veel succes James met jouw start van een nieuw begin!

Het is de afgelopen periode enorm heet en droog geweest in Oeganda met als gevolg dat een groot deel van de oogst is mislukt. Maisplanten hangen er zielig en dor bij met geen enkele zicht op een maiskolf. In de wetenschap dat vele families afhankelijk zijn van de oogst kunnen we best spreken van een ramp. Over een maand of 2 wordt er gestart met het planten van de nieuwe oogst van het jaar. Bidt u alstublieft mee dat er genoeg regen mag vallen vanaf maart zodat de nieuwe oogst een riante oogst mag worden voor de families zodat er voldoende te eten is?!

Ook willen we u vragen te bidden voor de Youth Alpha training die we gaan starten vanaf 9 januari voor een tiental van onze Pearls. We hopen en bidden dat deze cursus een nieuw begin mag zijn voor de jongeren waarin ze Jezus mogen leren kennen als hun persoonlijke vriend en verlosser.

En tenslotte is het dan eindelijk zover. In het begin van dit nieuwe jaar hoop ik op 26 januari voor het eerst mijn moeder te mogen verwelkomen in Oeganda. We willen u vragen om te bidden voor een goede reis en een veilige aankomst bij ons in Bukaya. Wilt u bidden voor een mooie en bijzondere tijd met elkaar waarin we beide gesterkt en bemoedigd zullen worden? Want hoewel ik er erg naar uitkijk , is het ook wel een beetje spannend om erachter te komen wat je eigen moeder ervaart van jouw leven in een totaal ander land verreweg van de hare.

We wensen u allemaal een goed begin toe van het nieuwe jaar. Hopelijk houdt u de goede voornemens vol en wordt dit jaar het jaar van een nieuw begin! En lukt het niet? Wacht dan niet weer een heel jaar. Elke dag is een nieuwe dag en een mooi moment voor een nieuw begin!

Liefs familie Kwint!

 

 

 

Klaar voor de verkoop!
Glijen!!
Broer (James) en zus (Monica)!
Tag: 
nieuws

Reacties

Lieve luitjes.
Ook ik kijk er naar uit om straks twee weken bij jullie te bivakkeren, om de sfeer te proeven van jullie leven ver weg en natuurlijk ook te genieten van jullie 2 schatten en niet te vergeten van de zon! Onze zomer lijkt al weer zo ver weg en ook jullie aanwezigheid. Zal Joanne het ook uithouden met haar schoonmoeder zo lang en zo dicht in de buurt? ( grapje)!
Tot snel.
Liefs en een knuffel voor jullie alle vier!